E uiga i le triathlon

O le Triathlon ose ituaiga ta'aloga fou na fatuina e ala i le tu'ufa'atasia o ta'aloga e tolu o le aau, ti'eti'e uila ma le tamo'e.Ose taaloga e tofotofoina ai le malosi faaletino ma le naunau o tagata taaalo.

I le 1970s, na fanau ai le triathlon i le Iunaite Setete.

I le aso 17 o Fepuari, 1974, na potopoto ai se vaega o tagata fiafia i taaloga i se pa i Hawaii e finau e uiga i le tuuga aau i le lotoifale, tuuga uila faataamilo i le motu, ma le Marathon Honolulu..Na faatu mai e le alii ofisa Amerika o Collins o ai lava e mafai ona aau i le 3.8 kilomita i le sami i le aso e tasi, ona faataamilo lea i le 180 kilomita i le motu i le uila, ona tamoe lea i le malafoni atoa o le 42.195 kilomita e aunoa ma se taofi, o le tagata u’amea moni lea.

I le 1989, na faavaeina ai le International Triathlon Union (ITU);i le tausaga lava lea, na lisiina ai le triathlon o se tasi o taaloga na faalauiloa aloaia i totonu o le atunuu e le Komiti o Taaloga a le Atunuu muamua.

O Ianuari 16, 1990, na faavaeina ai le China Triathlon Sports Association (CTSA).

I le 1994, na lisiina ai le triathlon o se taaloga Olimipeka e le Komiti o le Olimipeka Faavaomalo.

I le 2000, na amata ai le triathlon i le Olimipeka i Sini.

I le 2005, na avea ai le triathlon ma mea aloaʻia o Taaloga a le Atunuʻu o le Malo o Saina.

I le 2006, na avea ma mea tauva o Taaloga a Asia.

I le 2019, na avea ai ma tauvaga aloaia o Taaloga a le Autalavou a le Malo o Saina.

 

I le taimi lava e tasi, ona o mea na tutupu i le triathlon, e tele foʻi le matou fale gaosimeapinemea e fai e galulue faʻatasi ai, o le a matou tuʻuina atu le tulaga maualuga o oloa ma le auaunaga sili ona lelei mo taʻaloga taʻaloga taʻitasi.

 

pine1 pine2

 


Taimi meli: Sep-08-2022

Manatu faaalia

Tusi lau savali iinei ma lafo mai ia i matou